Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop himayesinde; Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bünyesindeki Türk Tarih Kurumu ile Trakya Üniversitesinin iş birliğiyle “İstiklal Marşı’nın Kabulünün 100. Yılı Uluslararası Sempozyumu” düzenlendi.
12-13 Mart tarihlerinde Edirne’de gerçekleştirilen sempozyum, Meclis Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop’un gönderdiği video mesajının gösterimiyle başladı. Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Birol Çetin, açış konuşmasında İstiklal Marşı’nın özel bir ruhu ve anlamı olduğunu belirtti. Marşın ilk okunduğu andan itibaren millî birlik ve beraberlik heyecanını yaşattığını vurgulayan Çetin, sözlerine şu şekilde devam etti: İstiklal Marşımız Millî Mücadele için çok büyük fedakârlıkların gösterildiği bir zamanda yazıldı. Bugün de bizim aynı hassasiyeti taşımamız gerekiyor. O gün yurdumuza uğrayan alçaklar yine uğramak istiyor. Ülkemiz aynı şekilde çevrelenmiş. Bugün millî devletler tehdit olarak görülüyor. Millî değerlerimize sahip çıkmamız lazım. Vatanımız, milletimiz çok kıymetli. Bu bilinci yaşatmak üzere yeni nesillere, öğrencilerimize ve çocuklarımıza bunu aktarmamız lazım. Başka bir şansımız yok; başka bir vatanımız yok. Kültürümüz de bizim vatanımız. Ona da sahip çıkmamız lazım. Ruh dünyamızı korumamız ve heyecanımızı sürdürmemiz lazım.” Çetin, Türk Tarih Kurumunun millî birlik ve bütünlüğün perçinlenmesi yolunda akademisyenlerin ve üniversitelerin yanında olmayı sürdüreceğini vurguladı.
Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ise Edirne’nin Mehmet Akif için çok önemli olduğunu belirterek “Bugün Kosova sınırlarında yer alan bir şehirden göçen ailenin, yani Balkanların evladı olan Mehmet Akif Ersoy’un, memuriyet hayatındaki ilk görev yeri Edirne’dir. Şehrimizde iki yıl ikamet etmiş ve müfettişlik görevi yapmıştır. Mehmet Akif’in Edirne’deyken yazdığı altı şiir, sanat hayatının başlangıcı açısından oldukça önemlidir. Mehmet Akif’in şehrimize ikinci gelişi daha fazla manevi değer taşır. 25 Kasım 1922’de, yani Edirne’nin kurtuluşunda şehre gelen ilk milletvekillerinden biridir. Trakya Üniversitesi olarak Mehmet Akif Ersoy’un adını, Eğitim Fakültesinde yaşatıyoruz. Bu yıl İstiklal Marşımızın 100’üncü yılını kutlamaktan onur duyuyoruz” sözleriyle konuşmasını tamamladı.
Etkinliğin açılışında Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Hamdi Zafer’in şefliğindeki Balkan Senfoni Orkestrası da bir konser verdi.
Kovid-19 salgın tedbirleri nedeniyle sınırlı sayıda akademisyenin katılımıyla gerçekleştirilen sempozyumda, yirmi bildiri sunuldu. Program, Türk Tarih Kurumu ve Trakya Üniversitesi sosyal medya hesaplarından da izleyicilerle paylaşıldı.